Zupa gulaszowa z pastrami Listopad 30, 2018 – Posted in: Uncategorized
Rozgrzewająca, pełna warzyw zupa gulaszowa to danie, które szczególnie cenimy sobie w tę mroźną porę roku. Wiemy również, że w przedświątecznym okresie czas to pieniądz. Ta zupa, dzięki użyciu pastrami zamiast surowej wołowiny, jest błyskawiczna w przygotowaniu. Nie potrzebuje też wielu przypraw, bo swój intensywny i esencjonalny smak nadają jej nasze mostki. Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się, jak smakuje hit naszej restauracji firmowej w Krakowie!
Składniki:
300g pastrami pokrojonego w drobną kostkę
2 czerwone papryki
500g ziemniaków
2 marchewki
4 ogórki kiszone
2 cebule
3 ząbki czosnku
400ml przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju
1. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę cebule, marchewki i posiekany czosnek. Smażymy, aż lekko zmiękną i dodajemy pastrami.
2. Do garnka dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i zalewamy 1,5l wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
3. Po tym czasie do zupy wlewamy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez około pół godziny, do miękkości warzyw.
4. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z pieczywem.