Wariacje kulinarne z pastrami w naszej karcie Food&People Wrzesień 9, 2016 – Posted in: chleb, mostek wołowy, pastrami, pastrami wołowe, pierogi, sałatka – Tags: #restauracja #pastrami #pastramiwołowe #beef #pastramideli #food&people
Kuchnia to miejsce nieskończonych możliwości w łączeniu wszelkiego rodzaju składników w taki sposób aby uzyskać coraz to nowe i niepowtarzalne smaki. Inspirację do komponowania coraz to nowych potraw można znaleźć niemal na każdym kroku, wystarczy tylko wykorzystać wyobraźnie a my wyobraźnię mamy nieograniczoną…
Tworząc pastrami jesteśmy tradycjonalistami w każdym calu, jednak gdy w grę wchodzi oferta naszej restauracji pozwoliliśmy sobie na nutkę szaleństwa i postanowiliśmy poeksperymentować trochę z naszym pysznym mięsem. Na pierwszy ogień poszły oczywiście kanapki. Nie mogliśmy wyobrazić sobie menu bez naszej oryginalnej kompozycji. Wpadliśmy na pomysł połączenia pastrami z domową ćwikłą oraz selerem i w ten prosty a jednocześnie pyszny sposób powstała kanapka szefa. Naszą kolejną inspiracją stał się burger. Zastąpiliśmy smażone mięso naszym pastrami łącząc je z warzywami, roztopionym serem i domowymi frytkami. Jest to wersja nie tylko smaczna ale także znacznie zdrowsza niż tradycyjny burger.
Chcieliśmy udowodnić, że wędzony przez nas mostek wołowy można wykorzystać do innych celów niż same kanapki. Wprowadziliśmy do menu pastrami hash, czyli siekane mięso smażone z warzywami i podawane z jajkiem sadzonym. Danie idealne na każdą porę dnia. Postanowiliśmy także urozmaicić naszym produktem dobrze znane potrawy. Stąd pomysł na sałatkę cezar z pastrami oraz pierogi z pastrami, które zyskały zupełnie nową odsłonę.
W Food&People można znaleźć nie tylko śniadania, lunche i dania z pastrami, ale także wyjątkowe potrawy mięsne. Postawiliśmy na niebanalne dania, które ciężko znaleźć w innej krakowskiej restauracji. Z tego względu w naszej restauracji zasmakować można w policzkach wołowych, klasycznych ozorkach lub niespotykanym carpaccio z Mangalicy. Wzbogacamy także paletę dostępnych smaków o polską dziczyznę. Proponujemy jelenia w chrupiącej bułce oraz żebro z dzika.
Cały czas się rozwijamy i nie możemy się doczekać aby przekonać się dokąd zaprowadzi nas nasza i Wasza wyobraźnia.