Trzy europejskie smaki na jednym talerzu. Luty 7, 2017 – Posted in: mostek wołowy, pastrami, pastrami wołowe, peklowana wołowina
Ostatnio wpadła nam w ręce książka „Kiszonki i fermentacje” Aleksandra Barona. Zainspirowani przepisami niezwłocznie udaliśmy się do naszych przyjaciół z Węgierskich Specjałów, którzy wśród swoich smakołyków mają także różnego rodzaju kiszonki sprowadzane prosto z Węgier. Nam najbardziej zasmakowały kiszone ogórki nadziewane kapustą oraz kiszone arbuzy, które mieliśmy już okazję serwować na Najedzeni Fest jako dodatek do kanapki Classic. Postanowiliśmy przetestować smak kiszonek w połączeniu z pastrami oraz ziemniakami gratin i wyszło znakomicie i na stałe dołączyło do karty Food&People by Pastrami Deli.
Składniki
150 g pastrami
kiszony ogórek nadziewany kapustą kiszoną
kiszony arbuz
Ziemniaki Gratin
1 kg ziemniaków
250ml śmietany 30%
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
150g tartego sera żółtego (ementaler, cheddar lub Gruyère)
sól i pieprz do smaku
Przepis
Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plastry (ok 2-3mm). Śmietankę wymieszać z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i gałką muszkatołową. Formę wysmarować masłem. Położyć warstwę ziemniaków, odrobinę posolić, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i w ten sposób ułożyć wszystkie ziemniaki. Następnie zalać ziemniaki śmietanką i piec pod przykryciem ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ziemniaki będą już miękkie posypujemy zapiekankę startym serem i pieczemy jeszcze przez 15 min bez przykrycia, tak aby ser się zarumienił.
Na talerzu układamy pokrojone plastry naparowanego pastrami, kiszonego ogórka nadziewanego kapustą, ćwiartki kiszonego arbuza oraz porcję ziemniaków gratin.
Smacznego 🙂