Tradycja zobowiązuje, czyli gdzie się to wszystko zaczęło… Kwiecień 3, 2015 – Posted in: pastrami – Tags: katzdelicatessen, pastrami
Pamiętacie film „Kiedy Harry poznał Sally” z osławioną sceną, gdzie Meg Ryan udaje orgazm w restauracji przy jedzeniu kanapki? Ta restauracja to Katz`s Delicatessen, na rogu East Houston i Ludlow w Nowym Jorku, która serwuje najlepsze na świecie kanapki z pastrami. Nasze pastrami to efekt tęsknoty za tym właśnie niezapomnianym smakiem. Smakiem o ponad 100-letniej tradycji.
Dawno dawno temu…
…bo w 1887 roku niejaki Sussman Volk, żydowski rzeźnik, emigrant z Litwy, zaserwował swoim klientom pierwszą kanapkę z pastrami wołowym. Przepis dostał podobno od swojego rumuńskiego przyjaciela, który w ten sposób odwdzięczył mu się za przechowanie bagażu. Kanapka stała się bestsellerem, a liczba jej fanów rosła tak szybko, że rok później Volk zamienił swą rzeźnię na resturację. W 1903 roku do nowego Jorku przybył uciekający z Rosji przed pogromem żydów Willy Katz, który stał się współwłaścicielem, a wkrótce właścicielem restauracji z pastrami na Huston street. To był początek historii Katz`s Delicatessen.
W czasie drugiej wojny światowej sławę zyskał slogan zachęcający Amerykanów do wysyłania walczącym na wojnie żołnierzom zakupionego w Katz salami: „Send a salami to your boy in the army”. Jego autorką była żona ówczesnego współwłaściciela – Rose Tarowsky, a wysyłanie mięsa dwóm synom właścicieli restauracji, którzy wówczas służyli w wojsku stało się rodzinna tradycją. Jest ona zresztą kontynuowana do dziś – delikatesy Katz wysyłały swoje mięsne produkty amerykańskim żołnierzom w Iraku i Afganistanie.
W 1988 po ponad 80 latach zarządzania restauracją rodzina Katz’ów odsprzedała restaurację pochodzącemu z polsko – żydowskiej rodziny Fredowi Austin’owi i \ jego przyrodniemu bratu Alanowi Dell, którzy kontynuują tradycję serwowania najlepszego pastrami na świecie.
Najsłynniejsza kanapka Nowego Jorku…
…właściwie w zupełności może zastąpić obiad – pomiędzy dwiema kromkami żytniego chleba znajdziemy aż 45 dkg pachnącego, soczystego pastrami. Z ugryzieniem na raz też może być problem, gdyż wysokość kanapki to 10 cm. W ciągu tygodnia klienci Katz`s Delicatessen zjadają pięć ton pastrami! Detronizuje ono zdecydowanie pozostałe rodzaje mięsa serwowane w restauracji, peklowaną wołowinę, salami czy hot dogi.
Sława kanapek z pastrami …
…z delikatesów Katz`s dotarła do samego Billa Clintona, który, nim przeszedł na dietę, regularnie przyjeżdżał tu na lunch przyprowadzając nierzadko równie znanych i popularnych kolegów. Miłośnikiem pastrami z Katz’a jest też Marco Pierre White (najmłodszy szef kuchni w historii, który dostał trzy gwiazdki Michalina).
Restauracja ma specyficzny sposób wystawiania rachunków – przy wejściu każdy klient dostaje specjalny bilet, na którym później zapisywane jest wszystko, co zamawia podczas pobytu w restauracji. Przy wyjściu kasjer zabiera bilet i podlicza rachunek. Biletów lepiej nie gubić, bo w takim wypadku zapłacimy 50$ kary.
Podczas wizyty w Katz nie sposób ominąć stolika przy którym siedziała Meg Ryan we wspomnianym na początku filmie. Odnaleźć go można bez trudu – wisi nad nim duża tablica z napisem: „Hope you have what she had!” Życzymy Wam tego samego, kiedy skosztujecie naszego pastrami…