Stary Kleparz i wiosenna sałatka z pastrami Maj 16, 2015 – Posted in: pastrami, pastrami wołowe, sałatka – Tags: pastrami, pastrami wołowe, sałatka
Wiosna – to właśnie ta pora roku, kiedy zakupy na placu targowym stają się jeszcze przyjemniejsze. Jak w prawie każdą sobotę w roku, jesteśmy na Starym Kleparzu w Krakowie, co jest stałym punktem programu naszego weekendu. Patrząc na kolorowe zastępy świeżych warzyw i owoców, przychodzi ochota na przygotowanie czegoś lżejszego i zdrowszego. Super prosta sałatka warzywno – owocowa z pastrami wydała nam się idealnym pomysłem na szybki sobotni lunch. Proporcje podajemy orientacyjnie.
Zanim przyjdziemy do przepisu dwa słowa o Starym Kleparzu. Jest kilka większych i kilka mniejszych placów targowych w Krakowie, lecz ten jest najstarszy i zdaje się najpopularniejszy, zwłaszcza pośród mieszkańców centralnej części Krakowa. Kleparz to nie tylko warzywa i owoce, ale również świeże ryby, mięso oraz sery. W ostatnich latach zrobiło się też bardziej międzynarodowo. Włoskie czy węgierskie specjały przywożone bezpośrednio od producentów i sprzedawane na Kleparzu, cieszą podniebienia Krakowian, oraz zagranicznych turystów, których na plac przychodzi coraz więcej. Polecamy! Dobra, czas na sałatkę…
Składniki
- 100 – 150 gram pastrami
- 100 gram rzodkiewki
- 100 gram marchewki
- 150 gram ogórka
- 2 słodkie pomidory malinowe
- ser żółty (użyliśmy ‘Rubin’)
- łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
- ewentualnie sól i pieprz do smaku
Przepis
- wszystkie składniki pokroić w drobniejszą kostkę
- delikatnie wymieszać i dodać oliwę i sok z limonki oraz ewentualnie pieprz i sól
Można podać z tostem z ciemnego pieczywa.