Sałatka z gruszką Wrzesień 24, 2018 – Posted in: Uncategorized
Cześć! Przedstawiamy Wam nasz sposób na pożegnanie lata. Tego, że pastrami i owoce są parą
doskonałą, nie trzeba już nikomu udowadniać. Tym razem, postanowiliśmy połączyć nasze mięso z
gruszką – uprzednio ugotowaną w winie z dodatkiem karmelu – oraz z marynowanym burakiem. A żeby
nie było za słodko, całość przełamaliśmy serem pleśniowym. Do takiej sałatki nie potrzeba już nic więcej
– no, może oprócz kawałka chrupiącej bagietki.
Nadeszła jesień, a razem z nią apetyt na znacznie konkretniejsze, rozgrzewające potrawy – bądźcie
czujni i śledźcie naszego bloga, bo będzie się działo!
Sałatka z pastrami i winną gruszką /2 porcje/:
· 150g naparowanego pastrami
· 1 twarda gruszka
· 1 czerwony burak
· 1 szklanka wytrawnego wina
· 1,5 łyżki brązowego cukru
· 60g miękkiego sera pleśniowego (brie, camembert)
· garść orzechów laskowych
· garść ulubionej sałaty
· oliwa z oliwek
marynata do buraka:
· 2 ząbki czosnku
· 4 łyżki oliwy
· listki z 3 gałązek świeżego tymianku (można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonego)
· 1 łyżeczka cukru pudru
· 2 łyżki octu winnego
· szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie sałatki najlepiej zacząć od upieczenia buraka: dokładnie go szorujemy, zawijamy w folię
aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy do miękkości, około
godziny.
Do garnuszka wsypujemy brązowy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Ostrożnie wlewamy wino i podgrzewamy, aż połączy się z karmelem. Zmniejszamy płomień, wkładamy
do garnka gruszkę i gotujemy w winie, aż będzie miękka – zajmie to kilkanaście minut.
Upieczonego i przestygniętego buraka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek
przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią buraka i
odstawiamy.
Na talerzach rozkładamy porwaną sałatę, a na niej układamy plastry naparowanego pastrami. Na mięsie
układamy winną gruszkę, marynowanego buraka i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy orzechami
laskowymi.
Tak zdecydowane w smaku składniki nie potrzebują intensywnego winegretu – do polania sałatki
wystarczy już tylko ulubiona oliwa.