Pulled pastrami – szarpana pyszność! Styczeń 10, 2018 – Posted in: chleb, Mięsny wieczór, Mięso, mostek wołowy, pastrami, Pastrami Deli, pastrami wołowe, peklowana wołowina, Polska, pornfood, Pulled pastrami, Restauracja

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z naszą wołowiną, a mianowicie zaserwować Wam szarpane pastrami w delikatnej bułce mlecznej! Oczywiście wszystko przygotowane jest prostym, domowym sposobem, dlatego w przypadku pieczywa panuje absolutna dowolność!

Składniki ( 5 – 6 porcji)
Pastrami – 300 g
Kapusta czerwona – 100 g
Sos rosyjski – 75 g
Sos jogurtowy – 35 g
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu rosyjskiego:
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 1/3 łyżeczki stołowej sosu worcesterhire
– Połowa płaskiej łyżeczki chrzanu
– 1 szczypiorek
– Szczypta pieprzu
Wszystko razem mieszamy ze sobą

Przygotowanie sosu jogurtowego:
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 15 szczypiorku
– 15 g mięty
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– Sól, pieprz do smaku
Wszystko razem mieszamy ze sobą

Przygotowanie kapusty czerwonej:
– 1 główka kapusty czerwonej
– 150 g masła
– 100 g cebuli
– 150 ml wina czerwonego
– 150 g konfitury Pastrami Deli
– 50 g cukru

Kapustę czerwoną gotujemy z dodatkiem masła, zeszklonej cebuli, wina czerwonego i cukru. Na końcu dodajemy miód i zimne masło tworząc emulsje. Następnie, do kapusty dodajemy karmelizowaną cebulę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis:
Pastrami rozgotowujemy tak, żeby można było je ‘szarpać’ widelcem, nie wylewając wody z gotowania tylko redukując i dodając do mięsa z powrotem. Tak przygotowane mięso, dodatki i wcześniej wspomniane sosy układamy na dowolnym pieczywie (my polecamy bułeczki maślane ) i gotowe! Przesyłajcie zdjęcia swojego domowego Pulled Pastrami na kinga.rysula@pastramideli.pl, najciekawsze z nich opublikujemy na naszej stronie!