Pastrami – to nie tylko kanapka Maj 13, 2015 – Posted in: mostek wołowy, pastrami, pastrami wołowe – Tags: jajecznica, mostek wołowy, pastrami, pastrami wołowe, pierogi
Budząc się pewnego niedzielnego poranka, po dłuższej niż zwykle sobotniej nocy, potrzeba zjedzenia solidnego śniadania wydawała się dużo większa niż zwykle. Jajecznica na bekonie była pierwszym pomysłem, lecz okazało się, że bekonu w lodówce brak. Nic to, będzie bez bekonu… Nagle jednak oczy uśmiechnęły się na widok pozostałego w lodówce kawałka pastrami i szybka myśl: A może by tak jajecznica z pastrami? Potrzeba matką nie tylko wynalazków, ale i nowych inspiracji kulinarnych! Okazuje się, iż wiele restauracji, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, wykorzystuje pastrami do wszelkiego rodzaju dań, jako dodatek, albo jako główny składnik potrawy. Poniżej kilka inspirujących przykładów.
Jajecznica na pastrami
Wyszła znakomita. Od tego czasu bekon w jajecznicy jest już tylko drugim wyborem, gdy nie ma pod ręką pastrami. Jako ciekawostka dodajmy, iż jajecznica z wołowym pastrami jest przykładowym daniem ‘Diety Dukana’ w pierwszej jej fazie.
Pastrami hash
Co zrobić z niezbyt apetycznie wyglądającymi resztkami (ścinkami) mięsa, które zostaną nam po zaserwowaniu dania z pastrami? Wykorzystać jako tzw. ‘hash food’. Są to rodzaje dań z posiekanego lub pokrojonego w kostkę mięsa. W przypadku pastrami wołowego świetnie smakuje z jajkami, tostami lub nawet z ziemniakami. Danie stało się popularne we Francji i Wielkiej Brytanii, gdy podczas i po II Wojnie Światowej ograniczano i racjonowano dostęp do świeżego mięsa. Dziś serwowane jako śniadanie, lunch, czy nawet jako danie obiadowe.
Pastrami pizza
A dlaczego nie? Skoro praktycznie każdego rodzaju mięso może wylądować na pizzy, spróbowaliśmy ‘zepsuć’ naszą ulubioną, którą przygotowujemy w domu. Do kilku warzywnych składników i mozzarelli, pod koniec pieczenia dodaliśmy kilka cienkich plasterków pastrami. I znów strzał w dziesiątkę! Bardzo oryginalny i aromatyczny składnik, jakim jest pastrami, zachwycił gości oraz domowników.
Burgery z pastrami
Popularne w USA, słabo znane w Europie, w Polsce praktycznie nie istnieją. Możemy jednak zdradzić, że już nie długo również w naszym kraju będzie można ich skosztować…
Pierogi z pastrami
Jeszcze nie kosztowaliśmy. Wiemy tylko, że jest Chińska knajpa w Nowym Jorku, serwująca pierożki z pastrami, kapustą kiszoną i sosem Dijon. My wciąż próbujemy przekonać nasze mamy, że to może mieć sens!
Pasta pastrami
I znów oryginalny pomysł, tym razem na makaron. Zamiast kurczaka czy kiełbasy, dodanie kilku plasterków pastrami do ulubionego sosu może być uzależniające. Makaron razowy będzie chyba najlepszym wyborem.
Pastrami po polsku?
Kilka miesięcy eksperymentowania z pastrami wołowym sprawiło, iż wypróbowaliśmy go na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów na które wpadliśmy było zastąpienie tradycyjnego, niedzielnego kotleta schabowego plasterkami pastrami na gorąco. W sezonie można podawać z młodymi ziemniakami, a poza okresem kiedy smakują one najlepiej, polecamy ziemniaki z piekarnika. Zamiast klasycznej zasmażanej kapusty, całość idealnie uzupełni poszatkowana czerwona kapusta delikatnie polana oliwą z oliwek i posypana prażonymi ziarnami sezamu. Prosto, pysznie, swojsko. 🙂