Pastrami Hash – danie na każdą porę dnia Maj 14, 2015 – Posted in: mostek wołowy, pastrami, pastrami wołowe – Tags: , , ,

Hash, słowo, które w języku angielskim oznacza coś bezużytecznego, zbędnego. W kulinarnym świecie jest natomiast nazwą dania składającego się zwykle z siekanego mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Świetne ze względu na swój smak, a także łatwe i niewymagające dużej ilości czasu na przygotowanie. Głównym składnikiem potrawy jest gotowe mięso (w naszym przypadku pastrami). Poniższym przepisem nie należy się sugerować bardzo precyzyjnie, gdyż można lub nawet należy wykorzystać inne resztki zalegające w waszej lodówce. Wypróbowane przez nas na późne śniadanie, obiad oraz wczesną kolację. Daje radę.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki masła
  • 750 gram ziemniaków, umytych lub obranych, pokrojonych w kostkę
  • 12-15 plasterków pastrami, pokrojonych w średniej wielkości kostkę
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki (zamiennie papryka w innym kolorze, cukinia lub bakłażan)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku cieniutko pokrojony
  • Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • Sól do smaku
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przepis

  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę
  • Dodać cebulę i ziemniaki, podsmażyć przez kilka minut uważając by nie przypalić. Dodać sól i smażyć przez kolejne kilka minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Dodać pieprz, kolendrę, tymianek i paprykę. Delikatnie wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać pastrami. Gotować na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a pastrami ciepłe i lekko brązowe.

Serwować na ciepło.