Panini z pastrami i ndują Lipiec 25, 2018 – Posted in: pastrami, Restauracja, Uncategorized

Ahoj przyjaciele! Jak spędzacie wakacje? My, pomimo urlopowej pory, nie zwalniamy tempa – wszystko po to, abyście mogli cały czas cieszyć się wyjątkowym smakiem naszego mięsa. Sierpień przyniesie nam wiele nowości, ale jedna rzecz się nie zmienia – nadal jesteśmy totalnie uzależnieni od pastrami! O tym już niebawem, a tymczasem przesyłamy kolejną garść inspiracji, którą możecie wykorzystać w swojej kuchni – jak zwykle pysznie, sezonowo, i przede wszystkim mięsnie!

Pikantne panini z pastrami i włoską ndują to nasza propozycja na deszczowe popołudnie. Oczywiście, nie życzymy Wam kolejnych, pochmurnych dni, ale warto dmuchać na zimne. Jedno jest pewne – do tej kanapki będziecie wracać cały, okrągły rok!

Panini z pastrami i ndują /2 porcje/:

  • 2 ciabaty (ale z powodzeniem sprawdzą się też półbagietki)
  • 150g naparowanego pastrami, pokrojonego na plasterki
  • 50g nduji + 2 łyżki oliwy
  • Garść szybkich pikli z czerwonej cebuli – receptura poniżej
  • ½ małej cukinii
  • 1 kulka (125g) mozzarelli
  • Olej do smażenia

Szybkie pikle z czerwonej cebuli:

  • 2 czerwone cebule (ok. 300g)
  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 125g cukru

Cebule kroimy w piórka. Ocet podgrzewamy z cukrem, aż ten się rozpuści. Do powstałej zalewy dodajemy cebule i odstawiamy na 30 minut.

Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Grillujemy z dwóch stron, na średnio rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej)

Nduję mieszamy z oliwą i tak powstałą pastą smarujemy ciabatty przekrojone na pół.

Na dwóch z czterech połówek rozkładamy naparowane pastrami, pikle z czerwonej cebuli
i grillowane plastry cukinii. Na to układamy plasterki mozzarelli i przykrywamy drugą połówką ciabatty.

Kanapki trzeba jeszcze zgrillować: najbardziej pożądany efekt osiągniemy w zamykanym opiekaczu. Jeśli go nie posiadacie, nic straconego – możecie wspomóc się zwykłą kuchenką. Pamiętajcie jedynie, aby obciążyć kanapki podczas przygotowania – po włożeniu na patelnię, przykryjcie je folią aluminiową, na którą możecie położyć cięższy garnek, inną patelnię lub wszystko, co wpadnie wam do głowy. Po kilku minutach odwróćcie kanapki na drugą stronę. Kiedy chleb zrobi się rumiany i chrupiący, najlepsze na świecie Comfort food jest gotowe .