Meat Up – mięsny wieczór z Dario Cecchinim! Wrzesień 13, 2017 – Posted in: Adam Chrząstowski, Dario Cecchini, Event, fotorelacja, Meat Up, Meeting, pastrami, pastrami wołowe, pornfood, Restauracja – Tags: , , , , , ,

Takiego mięsnego show jeszcze w Polsce nie było! Pastrami Deli zaprasza Państwa na kulinarny wieczór dwóch wybitnych kucharzy i charyzmatycznych osobowości: będziemy gościć Daria Cecchiniego oraz Adama Chrząstowskiego. Uprzedzamy, to nie tylko live cooking! Przygotujcie się na wykład o zawodzie rzeźnika, oraz na mnóstwo kulinarnych opowieści naszego gościa, legendarnego rzeźnika z Panzano w Chianti!

Poznajcie naszych wyjątkowych gości:

Dario Cecchini – legenda włoskiego i światowego rzeźnictwa, showman, artysta, wielbiciel włoskiej poezji. Rzeźnik w ósmym pokoleniu. Jak sam twierdzi, jego twórczość to przede wszystkim szacunek do zwierzęcia, którego każda część musi być wykorzystana. Jego wołowina i wieprzowina to najwyższej jakości mięso, cenione we Włoszech, ale i na całym świecie.

Adam Chrząstowski – jeden z najwybitniejszych znawców mięsa w Polsce, doświadczony szef kuchni, współwłaściciel restauracji Ed Red w Krakowie i w Warszawie. Pełnił prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku.

Przy asyście Adama Chrząstowskiego Dario przeprowadzi rozbiór półtuszy wieprzowej. Wszystko to doprawione będzie wykładem Daria oraz jego niezwykłymi historiami związanymi z filozofią zawodu rzeźnika. Z rozebranego mięsa, Dario i Adam przygotują białą kiełbasę, doprawianą toskańskimi ziołami, która stanowić będzie część poczęstunku tego wieczoru. Kolację uzupełni specjalność naszego lokalu, czyli kanapki z pastrami oraz węgierskie wina.

Pastrami Pawła Sachy, współzałożyciela Pastrami Deli skosztowała Faith Willinger, amerykańska dziennikarka New York Times’a mieszkająca we Florencji, szefowa kuchni, autorka wielu przepisów i książek kulinarnych. To włoska ‘madrina’- matka chrzestna kultowych wydarzeń kulinarnych we Włoszech. Zależało jej na przygotowaniu wyjątkowej kolacji dla swojego przyjaciela – Daria Cecchiniego i postanowiła nakarmić go wołowiną Pawła. Po skosztowaniu naszego pastrami, Dario zapragnął poznać Pawła i zaprosił go w swoje rodzinne strony do Panzano w Chianti. Po spotkaniu i wspólnym ucztowaniu w Toskanii, Panowie zaprzyjaźnili się, co doprowadziło do wspólnego gotowania na sycylijskiej Etnie podczas Carnalii, czyli mięsnego festiwalu na Sycylii.

Jeśli więc macie ochotę zobaczyć, jak to robią prawdziwi mistrzowie mięsnych delikatesów oraz chcecie skosztować ich potraw, koniecznie musicie być w Krakowie 26 września!

Tłumaczenie / prowadzenie – Jacek Szklarek – szef Slow Food Polska, organizacji, której celem jest ‘ochrona prawa do smaku’, wybitny znawca produktów naturalnych , ceniący zdrowy styl jedzenia.

Cena: 100zł/os. ( w cenie degustacja przygotowanej na miejscu kiełbasy, kanapki z pastrami, wino)

Zapisy: kinga.rysula@foodandpeople.pl