Makaron z pastrami i dynią w sosie śmietanowym Październik 30, 2018 – Posted in: Uncategorized
Kto uwielbia dynię, ręka do góry! To jesienne warzywo, oprócz obłędnego koloru, ma też delikatny, słodkawy smak. Wraz z lekko pikantnym pastrami tworzy idealny duet. Dziś w wersji comfort food, z makaronem i sosem śmietanowym – proste danie, które uzależnia. Jeśli macie ochotę na eksperymenty, do sosu dodajcie nieco imbiru i soku z pomarańczy, a otrzymacie makaron w zupełnie nowej, nieco orientalnej wersji.
Makaron z pastrami i dynią w sosie śmietanowym
/2 porcje/
150g makaronu pappardelle
150g naparowanego pastrami
250g dyni
150g śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
parmezan i rukola do dekoracji
1. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy przez kilka dzisiesiąt sekund. Dodać dynię pokrojoną w kosteczkę i smażyć przez kilka minut, aż dynia mocno zmięknie.
2. W tym samym czasie ugotować makaron al dente.
3. Na patelnię z dynią wlać śmietankę i podgrzewać całość jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Dodać pastrami pokrojone na mniejsze kawałki i ugotowany makaron.
4. Wyłożyć do dwóch talerzy i posypać parmezanem.