Lato z Pastrami Deli Lipiec 4, 2018 – Posted in: pastrami, Restauracja
To już oficjalne – nadeszło lato! Niezależnie od tego, czy spędzisz je nad morzem, w górach czy wielkim mieście – spędź wakacje z Pastrami Deli!
Przedstawiamy wam kolejne przepisy z wykorzystaniem naszego mięsa, tym razem w letniej odsłonie. Pierwszy z nich to lekka sałatka z orzeźwiającym sosem porzeczkowym. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na pikniku, lekki obiad na plaży lub po prostu pyszny lunch w pracy.
Chrupiąca sałatka z Pastrami i sosem porzeczkowym
Składniki /2 porcje/:
- 150 g pastrami
- Garść pomidorków koktajlowych
- ½ pomarańczy
- 100g agrestu
- Garść ulubionych liści sałaty
- 1/3 szklanki płatków migdałów
Sos porzeczkowy:
- ½ szklanki czarnych porzeczek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Poza sezonem zamiast porzeczek i miodu, można użyć 3 łyżek dżemu porzeczkowego i w razie potrzeby dosłodzić.
Zaczynamy od sosu: oczyszczone owoce włożyć do garnuszka, dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 20 minut. Kiedy owoce się rozpadną, zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać miód, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką do uzyskania dressingu.
Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu, aż będą złote. Odstawić i wystudzić.
Pomarańczę obrać, wyciąć białe błonki i pokroić na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe i agrest przekroić na połówki.
Liście sałaty porwać i rozłożyć na dwóch głębokich talerzach. Na sałacie położyć plastry naparowanego pastrami, posypać pomidorkami, agrestem i kawałkami pomarańczy. Na końcu polać sałatkę sosem porzeczkowym i posypać płatkami migdałów.
Przygotowując sałatkę do zjedzenia na później, najlepiej będzie polać ją sosem tuż przed jedzeniem.
Mamy też dla was kanapkę inspirowaną francuskim croque monsieur, ale z lekkim twistem. Nasza wersja zamiast włoskiej szynki zawiera pyszne pastrami od Pastrami Deli. Możecie przyrządzić ją na grillu, a w chłodniejsze dni z powodzeniem przygotowujecie je w zaciszu swojej kuchni na patelni.
Kanapka z pastrami a’la croque monsieur
Składniki /2 porcje/:
-
150g pastrami
-
4 duże kromki pszennego chleba
-
4 plastry sera taleggio
-
1 łyżka musztardy Pastrami Deli
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
-
Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Kwaśną śmietanę i musztardę wymieszać. Dwie kromki chleba posmarować sosem. Na jednej z nich ułożyć połowę sera i połowę naparowanego pastrami pokrojonego w plastry, doprawić pieprzem, a następnie przykryć drugą kromką, sosem do dołu. Tak samo złożyć drugą kanapkę.
Kanapki układamy na średnio rozgrzanym grillu i podgrzewamy, aż zarumienią się od spodu. Po tym czasie odwracamy i grillujemy jeszcze chwilę, aż ser się dobrze rozpuści.
Przygotowując kanapki na patelni, rozgrzewamy na niej nieco masła klarowanego i smażymy kanapki z dwóch stron na średnim ogniu.
Jeśli chcielibyście poznać kolejne, sezonowe przepisy z wykorzystaniem naszego pastrami, zapraszamy serdecznie na warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak, które odbędą się 20 lipca w naszym lokalu przy ul. Grzegórzeckiej 21. Więcej informacji na naszej stronie internetowej i profilu na Facebooku.