Lato z Pastrami Deli Lipiec 4, 2018 – Posted in: pastrami, Restauracja

To już oficjalne – nadeszło lato! Niezależnie od tego, czy spędzisz je nad morzem, w górach czy wielkim mieście – spędź wakacje z Pastrami Deli!

Przedstawiamy wam kolejne przepisy z wykorzystaniem naszego mięsa, tym razem w letniej odsłonie. Pierwszy z nich to lekka sałatka z orzeźwiającym sosem porzeczkowym. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na pikniku, lekki obiad na plaży lub po prostu pyszny lunch w pracy.

Chrupiąca sałatka z Pastrami i sosem porzeczkowym

Składniki /2 porcje/:

  • 150 g pastrami
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • ½ pomarańczy
  • 100g agrestu
  • Garść ulubionych liści sałaty
  • 1/3 szklanki płatków migdałów

Sos porzeczkowy:

  • ½ szklanki czarnych porzeczek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Poza sezonem zamiast porzeczek i miodu, można użyć 3 łyżek dżemu porzeczkowego i w razie potrzeby dosłodzić.

Zaczynamy od sosu: oczyszczone owoce włożyć do garnuszka, dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 20 minut. Kiedy owoce się rozpadną, zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać miód, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką do uzyskania dressingu.

Płatki migdałów wrzucić na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu, aż będą złote. Odstawić i wystudzić.

Pomarańczę obrać, wyciąć białe błonki i pokroić na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe i agrest przekroić na połówki.

Liście sałaty porwać i rozłożyć na dwóch głębokich talerzach. Na sałacie położyć plastry naparowanego pastrami, posypać pomidorkami, agrestem i kawałkami pomarańczy. Na końcu polać sałatkę sosem porzeczkowym i posypać płatkami migdałów.

Przygotowując sałatkę do zjedzenia na później, najlepiej będzie polać ją sosem tuż przed jedzeniem.

Mamy też dla was kanapkę inspirowaną francuskim croque monsieur, ale z lekkim twistem. Nasza wersja zamiast włoskiej szynki zawiera pyszne pastrami od Pastrami Deli. Możecie przyrządzić ją na grillu, a w chłodniejsze dni z powodzeniem przygotowujecie je w zaciszu swojej kuchni na patelni.

Kanapka z pastrami a’la croque monsieur

Składniki /2 porcje/:

  • 150g pastrami

  • 4 duże kromki pszennego chleba

  • 4 plastry sera taleggio

  • 1 łyżka musztardy Pastrami Deli

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Kwaśną śmietanę i musztardę wymieszać. Dwie kromki chleba posmarować sosem. Na jednej z nich ułożyć połowę sera i połowę naparowanego pastrami pokrojonego w plastry, doprawić pieprzem, a następnie przykryć drugą kromką, sosem do dołu. Tak samo złożyć drugą kanapkę.

Kanapki układamy na średnio rozgrzanym grillu i podgrzewamy, aż zarumienią się od spodu. Po tym czasie odwracamy i grillujemy jeszcze chwilę, aż ser się dobrze rozpuści.

Przygotowując kanapki na patelni, rozgrzewamy na niej nieco masła klarowanego i smażymy kanapki z dwóch stron na średnim ogniu.

Jeśli chcielibyście poznać kolejne, sezonowe przepisy z wykorzystaniem naszego pastrami, zapraszamy serdecznie na warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak, które odbędą się 20 lipca w naszym lokalu przy ul. Grzegórzeckiej 21. Więcej informacji na naszej stronie internetowej i profilu na Facebooku.