Dario Cecchini z odwiedzinami w Pastrami Deli! Październik 18, 2017 – Posted in: Aleksander Baron, Dario Cecchini, fotorelacja, Mięsny wieczór, Mięso, mostek wołowy, pastrami, Pastrami Deli, pastrami wołowe, peklowana wołowina, Restauracja, Solec 44, Wołowina – Tags: Aleksander Baron, Dario Cecchini, Mięso, pastrami, Pastrami Deli, Solec 44, wołowina
Ten wieczór zapamiętamy na długo! Dwa miesiące przygotowań, dwie półtusze wołowe, czyli prawie sto kg pysznej wieprzowiny oraz nasze pastrami i kilkadziesiąt litrów wspaniałego wina! A wszystko to, bo…
Był już w Las Vegas, Tokio i Stambule a teraz odwiedził nas w Krakowie! Jego wołowina i wieprzowina to najwyższej jakości mięso, cenione nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. O kim mowa? Dario Cecchini – legenda włoskiego i światowego rzeźnictwa, showman, artysta, wielbiciel włoskiej poezji, rzeźnik w ósmym pokoleniu. Dario, wspólnie z restauratorem oraz wybitnym znawcą mięsa, Adamem Chrząstowskim, przeprowadził ‚operację’ na półtuszy wieprzowej. Maestro Cecchini pokazał swój kunszt rzeźniczy oraz uraczył nas fantastycznymi opowieściami na temat filozofii swojego zawodu, 250 letniej rodzinnej tradycji rzeźnickiej oraz życia na wzgórzach Chianti.
Cecchini przyjechał do nas razem ze swoim asystentem oraz sprawczynią naszego wcześniejszego spotkania z Dariem w Panzano – Faith Willinger.
Faith, legendarna amerykańska dziennikarka New York Times’a, mieszkająca we Florencji, mentalna Włoszka, w zeszłym roku chciała przygotować wyjątkową kolację dla swojego przyjaciela i naszego gościa – Daria Cecchiniego! Willinger postanowiła nakarmić go wołowiną Pawła Sachy. Po skosztowaniu naszego pastrami, Dario zapragnął poznać Pawła i zaprosił go w swoje rodzinne strony do Panzano w Chianti. Po spotkaniu i wspólnym ucztowaniu w Toskanii, Panowie zaprzyjaźnili się, co doprowadziło do wspólnego gotowania na sycylijskiej Etnie podczas Carnalii, czyli mięsnego festiwalu na Sycylii. Tam też Panowie zaplanowali wspólne spotkanie przy mięsie i winie w Krakowie.
Wieczór wypełniły fascynujące i zabawne historie o jego dzieciństwie, rodzinie oraz ukochanej „la nonna”,czyli babci. Babcia Daria obdarowana magicznymi umiejętnościami, polegającymi oraz przygotowywaniu wybitnych potraw z tzw. „resztek”, była dla niego wielkim autorytetem. Nauczyła go szacunku do zwierząt, z których wszystkie części musiały zostać należycie wykorzystane.
Podczas naszego spotkania, Dario jak mantrę powtarzał, iż najważniejsze to szacunek do zwierzęcia. Filozofia Dario to traktowanie zwierząt jako darów, które pozwalają nam żyć i cieszyć się życiem.
Po tej ważnej dla nas lekcji, skosztowaliśmy przyrządzonej na miejscu białej kiełbasy z wieprzka, doprawianej toskańskimi „perfumami”. Wszystkim uczestnikom pokazu, kiełbasa dopieszczona przyprawami Dario, smakowała wybornie.
Dopełnieniem wieczoru była degustacja węgierskich win oraz naszego pastrami.
Warto wspomnieć o niezwykłej atmosferze, która towarzyszyła wszystkim obecnym gościom. Uczestnicy zafascynowani porywającymi historiami Dario, przeżyli niezapomnianą lekcję kultury rzeźniczej i smaku. Ten wieczór z pewnością wpisał się w historię Pastrami Deli.
Dzień później czwórka naszych zaproszonych gości: Dario, jego asystent oraz Faith wraz z mężem udali się na zwiedzanie Krakowa. Zwieńczeniem tego dnia była kolacja w restauracji Ogień w Pogorzanach, w której to Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni, kucharz eksperymentator, jeden z najbardziej cenionych talentów kulinarnych młodego pokolenia, szef kuchni swojej autorskiej restauracji Solec 44 na warszawskim Powiślu miał okazję zaprezentować swój kunszt kulinarny i zaserwował swoje dania naszym gościom.
To był wspaniały czas, który z pewnością będziemy jeszcze długo wspominać.