Żytnie tosty z roszponką, pastrami i salsą marchewkową Luty 1, 2016 – Posted in: pastrami, pastrami wołowe – Tags: , , ,

Mimo naszego przywiązania do tradycyjnych form serwowania pastrami, ostatnio coraz częściej próbujemy nowych, różnorodnych kulinarnych wariacji z naszą wołowiną. Spotykając się i rozmawiając z blogerami kulinarnymi oraz szefami kuchni, przekonujemy się do kolejnych eksperymentów i utwierdzamy w przekonaniu, że tylko od naszej wyobraźni zależy jak i z czym zaserwujemy pastrami. A, że nasz produkt jest topowej jakości, nietrudno o nowe, ciekawe dania z pastrami. Dziś połączenie pastrami z salsą marchewkową!

Składniki 

  • 300-400 gram pastrami
  • 1 opakowanie roszponki

Salsa marchewkowa

  • 2 marchewki
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 żabki czosnku
  • ½  szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 bochenek chleba żytniego

Przepis

Naparuj pastrami zgodnie z instrukcją: klik, klik. Uparowane mięso wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło.

Salsa marchewkowa:  do rondelka wlewamy ocet, wodę, dodajemy sól i cukier i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę – wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut pilnując aby marchewka się nie przypaliła. Marchewkę zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Do przestudzonej marchewki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i blendujemy na gładką masę. W trakcie blendowania dolewamy stopniowo olej tak aby rozrzedził delikatnie salsę i połączył składniki. Zblendowane warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do miseczki.

Chleb kroimy na kromki, a te kroimy na pół po skosie. Grillujemy chleb na patelni. Na gorących, chrupiących tostach układamy roszponkę na niej plasterki pastrami, a wierzch polewamy salsą marchewkową, wszystko oprószamy świeżo zmielonym  pieprzem i serwujemy. Smacznego!