Sałatka z pastrami, granatem i ogórkiem Luty 16, 2016 – Posted in: pastrami, sałatka – Tags: ,

Jako, że wyglądamy już z utęsknieniem wiosny nachodzi nas coraz większa ochota na lekkie, kolorowe dania. Dziś przygotowaliśmy sałatkę, która zachwyciła nas nie tylko smakiem, ale również swoimi barwami. Oraz prostotą. To danie z łatwością przygotuje każdy, dlatego ‘nie umiem gotować’ będzie w tym przypadku kiepską wymówką! W dodatku to danie lekkie i pożywne.

Składniki

  • 10 plasterków pastrami
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 granat
  • 1 ogórek

Sos

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • ½ szklanki słodkiego sosu chilli
  • sok z ½ limonki

Słodkie chilli mieszamy z sokiem z limonki i sosem rybnym do momentu, aż składniki połączą się. Sos odstawiamy na bok.

Umyj i osusz roszponkę i ułóż w salaterkach lub na talerzach. Umyj ogórka i pokrój w plasterki nie obierając go za skórki, a następnie ułóż na roszponce. Pastrami (najlepiej wszcześniej naparowane) pokrój w plasterki, a te przekrój jeszcze na pół. Ułóż pastrami na roszponce, wraz z pestkami granata. Sałatkę należy skropić wcześniej przygotowanym sosem na 15 minut przed podaniem. Smacznego!