Rarytasy z pastrami, czyli co serwują odbiorcy naszej wołowiny Grudzień 9, 2015 – Posted in: pastrami, pastrami wołowe – Tags: , , ,

Grono odbiorców naszego pastrami rośnie z dnia na dzień, zarówno pośród klientów indywidualnych kupujących w naszym sklepie internetowym, jak i właścicieli delikatesów i restauracji zaopatrujących się u nas w wędzone mostki wołowe. Dziś chcielibyśmy zaprezentować Wam kilka sposobów serwowania naszego pastrami, od Szeczecina, przez Warszawę, aż po Kraków. A na koniec coś od mięsnej blogerki.

Na początek inspirująca historia bajgla ze Szczecina. Całkiem niedawno, bo w październiku, na szczecińskim Podzamczu powstał lokal, który serwuje wciąż niezbyt popularne w Polsce bajgle. Świeżo wypiekane na miejscu w restauracji według tradycyjnych receptur, Bajgle Króla Jana szybko zyskały sympatię mieszkańców miasta. Nazwa lokalu nawiązuje do legendy związanej z królem Janem III Sobieskim. Mówi się, że wiedeński piekarz przygotował bajgle na cześć króla, który dał łupnia Turkom w słynnej bitwie wiedeńskiej. Bajgle oczywiście przypominają wyglądem krakowskiego obwarzanka, który z kolei ma swoją żydowską legendę.
Julia, właścicielka i pomysłodawczyni szczecińskiego lokalu, prócz klasycznych amerykańskich inspiracji oraz lokalnych wariacji bajgla, od początku swojej działalności serwuje bajgle z naszym pastrami. Dostępne są od piątku do niedzieli i sprzedają się świetnie!

bajgle jana

Jednym z kilku lokali serwujących nasze pastrami jest urocza restauracja w samym centrum Warszawy, przy Placu Piłsudzkiego 9. Bubbles, czyli bąble, specjalizują się, a jakże, w szampanach top klasy oraz winach. A jeśli chodzi o jedzenie, Bubbles serwują wiele mięsnych przysmaków oraz dań kuchni międzynarodowej. Jednym z nich jest słynna kanapka reuben z naszym pastrami. Jak relacjonuje nam pan Tomek, właściciel restauracji, do kanapki z pastrami dodaje ser Raclette, sos rosyjski oraz kwaśną jak diabli kapustę kiszoną. Skosztujcie tej kanapki w Bubbles zapijając reubena którymś ze szlachetnych trunków!

bubbles

A w Krakowie, kolejnym lokalem, który podaje pastrami od Pastrami Deli jest Winosfera, znajdująca się na rogu Placu Szczepańskiego i ulicy św. Tomasza. Mimo niewielkiego zaplecza kuchennego przygotowują znakomitą kanapkę z pastrami, którą można zamówić również w rozmiarze XL! Do tego zwykle serwowany jest kieliszek wina w promocyjnej cenie, a personel dobrze wie, które z win w Winosferze najlepiej komponuje się z naszą wołowiną.

winosfera

Na koniec (last but not least!) chcielibyśmy wspomnieć o Oli Krasińskiej, autorce bloga Meat My Day. Dla Oli podstawą kuchni jest mięso, a sama kuchnia inspiracją do nauki i dzielenia się wiedzą. A uwierzcie nam, że ma ją naprawdę sporą. Kilka razy udało nam się pogotować z Olą oraz przegadać mięsne tematy. Serwowaliśmy też wspólnie kanapki z pastrami na festiwalu Najedzeni Fest w Krakowie. Ola zachwyciła się smakiem pastrami i postanowiła zaszaleć z naszym mięsem. Efektem jest kilka autorskich przepisów i wariacji Oli na temat dań z pastrami. Rezultaty jej pracy znajdziecie TUTAJ. Zachęcamy do odwiedzania bloga Meat My Day. Znajdziecie tam całą furę mięsnych inspiracji oraz cennych porad autorki.

hash