Pastrami w kuchni fusion – jak to się robi w Ameryce Grudzień 21, 2015 – Posted in: pastrami, pastrami wołowe – Tags: , , , ,

Obserwując, co dzieje się na naszym lokalnym rynku gastronomicznym z radością dostrzegamy wiele nowych miejsc, które odchodzą już od klasyków, czy to kuchni polskiej, czy włoskiej, a z pasja tworzą odważne interpretacje potraw oraz przygotowują własne, niebanalne dania. Oryginalność jest doceniana, a nowe restauracje zyskują wiernych klientów poszukujących nowych smaków. W Stanach Zjednoczonych, również lub przede wszystkim, ze względu na tygiel, jakim są wielkie miasta od wschodniego do zachodniego wybrzeża, kultura pochodzenie i tradycje jedzeniowe mieszkańców sprzyjają lub wręcz wymuszają eksperymentowanie i kulinarne fantazjowanie. Poniżej kilka inspirujących nowości z za wielkiej wody, z pastrami w roli głównej. 

  • KIMCHI REUBEN

Polecamy zwłaszcza miłośnikom pikantnych, czy wręcz palących smaków. Pastrami już samo w sobie jest dość pikantne, a ostrość naszego przysmaku znajduje się przede wszystkim w posypce, która nakładana jest na wołowinę przed wędzeniem. Jedna z najpopularniejszych kanapek, czyli reuben przygotowywany jest z pastrami, sosem rosyjski, serem żółtym oraz kapustą kiszoną. I to właśnie zamiana tej ostatniej na koreańskie kimchi, będze hitem dla każdego podniebiena lubującego się w bardzo ostrych potrawach. Ta koreańska klasyczna przystawka przygotowywana zwykle z kapusty pekińskiej, zawiera dużą ilość sproszkowanych papryczek chilli i jest składnikiem wielu koreańskich oraz azjatyckich potraw. Reuben z kimchi zamiast kapusty kiszonej ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo zdrowy, gdyż kimchi to naturalny antybiotyk!

  • PASTRAMI + HUMUS = PASTRUMUS 

Brzmi bardzo oryginalnie. Pastrami oraz humus mają żydowskie pochodzenie (ok, wiemy, że wiele osób twierdzi, że humus jest palestyński), ale takie połącznie wydaje się jednak zbyt odważne.  Choć z drugiej strony – posiekane kawałki różowego ciepłego pastrami wmieszane do pasty z ciecierzycy, udekorowane czymś zielonym i podlane dobrą oliwą – to może być uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu.

  • RAMEN PASTRAMI

Japońskie, czy też azjatyckie danie a la rosół z makaronem z dodatkową wkładką z różnych składników (zależnie od receptury) ma swoje korzenie w kuchni Chińskiej. W Japonii wcześniej jadano ramen głównie z warzywami i rybami. Ramen pastrami to po prostu dodanie kliku plastrów pastrami zamiast innego mięsa, czy ryby. Coraz bardziej popularny w Polsce, również za sprawą Luizy z Ramen Girl, która po sukcesach na krakowskim rynku gastronomiczym, otwarła swój kolejny lokal w Warszawie.

  • PASTRAMI TACOS

Tacos, czyli meksykańska klasyka. Tortilla z mąki kukurydzianej serwowana klasycznie między innymi z wołowiną, w smaku bardzo przypomina burrito, które jednak jest przyrządzane z mąki pszennej. Nadzienie tacos to również warzywa i przyprawy, a ostrości daniu zwykle dodaje chilli. Pastrami tacos można serwować na wiele sposobów: z kapustą kiszoną jak w reuben’ie, zamiast innej wołowiny w klasycznym tacos, czy w najprostrzej wersji z dobrą musztardą. Warunek jest tylko jeden – potrawa musi być ostra lub bardzo ostra! Mimo, że fusion to jednak meksykańska potrawa, tradycja zobowiązuje…