3 najbardziej oryginalne potrawy inspirowane pastrami Styczeń 7, 2016 – Posted in: chleb, lody, tofu – Tags: , , , ,

Pisaliśmy już o daniach z pastrami, które dość mocno różniły się od tradycyjnych sposobów serwowania naszej wołowiny, jak chińskie pierożki z pastrami, czy ramen pastrami. Dziś coś jeszcze bardziej oryginalnego, a dla niektórych może i dziwacznego – trzy potrawy inspirowane pastrami, a  jedna z nich klasycznie wegetariańska… 

Kanapka z lodami z pastrami 

Chyba najbardziej oryginalna, jeśli nie najbardziej zaskakująca potrawa o jakie słyszeliśmy! Kalifornijski CoolHaus, popularny w Stanach Zjednoczonych producent kanapek z … lodami przygotował serię nowych smaków inspirowanych tradycyjnymi Żydowskimi delikatesami, popularnymi z USA, zwłaszcza w miejscach, gdzie Żydowska diaspora jest najliczniejsza. O samym smaku stanowi specjalna baza, czyli sos wymieszany z karmelizowanym pastrami wołowym. Do kanapki z lodami o smaku pastrami producent sugeruje dobranie żytniego ciasteczka (kanapki lodowe podawane są z ciastkami zamiast chleba), czyli tak jak klasyczna kanapka z pastrami, która tradycyjnie powinna być serwowana na żytnim chlebie. Hmmm… Brzmi równie kusząco, co egzotycznie.

Pastrami tofu 

Słynny japoński twarożek sojowy, jeden z ulubionych specjałów wegetarian i wegan, w nowej, jakże innej odsłonie. Dla nas mięsożerców dość mdły i bez smaku, tofu staje się fajnym składnikiem, bądź dodatkiem do tych dań, dzięki którym nabierze aromatu. Zaś absolutnie nie podważamy walorów zdrowotnych tofu, zdając sobie sprawę z faktu, że jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Ale do rzeczy. Tofu o smaku pastrami będzie bardziej wyrazisty im dłużej będzie marynowany. Aby miał smak (posmak) pastrami, musimy zamarynować go w przynajmniej kilku klasycznych dla pastrami ziół i przypraw jak kolendra, pieprz, jałowiec, gałka muszkatałowa, ostra papryka. Generalnie najlepiej używać tych przypraw, których używa się do produkcji pastrami. Do posypki, w której obtoczymy tofu przed smażeniem można użyć papryki słodkiej, gorczycy w proszku, czosnku sproszkowanego i niewielkiej ilości brązowego cukru. Z takim ‚kotlecikiem’ z tofu o smaku i zapachu pastrami, obsmażonym na patelni, możemy śmiało przygotować kanapkę a la pastrami, najlepiej a la reuben.

Chleb pastrami 

Ciężko znaleźć w polskiej mowie odpowiednie słowa, aby pewne wyrażenia związane z pastrami nie zabrzmiały absurdalnie, jak na przykład chleb pastrami, czy chleb z pastrami. We współczesnej, przenikającej się kulturowo kuchni tak już chyba być musi. Dobrze, że można taki chlebek przygotować samodzielnie w domu. Najlepiej z ulubionym rodzajem chleba, z ulubionej piekarni, ale  oczywiście idealnie jest użyć chleba z jasnej mąki żytniej. Kroimy chleb delikatnie wzdłuż i wszerz aby uzyskać coś na kształt szachownicy, bacząc by nie skroić chleba do końca i nie rozwarstwić go na kanapki, czy kawałki. Pomiędzy przestrzeń powstałą po nakrojeniu chleba należy umieścić równomiernie cienkie kawałki pastrami, nitki kapusty kiszonej oraz ser żółty. Pieczemy w piekarniku przez kilka minut, aż ser pięknie się roztopi. Taki chleb a la reuben najlepiej serwować z sosem rosyjskim, rozsmarowując go po upieczeniu chleba na jego wierzchu lub po prostu podając w miseczce obok.

Smacznego!